Sök
Hyr ut
  • Du har inga favoriter.

Favoriter:0 Annonser

Logga in

Hjälpcenter

Undrar du något? Vi kan ha svaret!
Läs våra frågor & svar nedan.

Förvaringsgäst
Ingår det någon försäkring?

Ja, försäkringen ingår automatiskt och gratis för våra hyresgäster som förvarar lösöre och övrigt när du nyttjar Rymla’s plattform. Läs mer under ”Omocom försäkring”.

På fordon är det lag på försäkring och som hyresvärd är man ansvarig att se till att förvaringsutrymmet har fullgott försäkringsskydd.

När och hur betalar jag?

När du bokar en förvaringsplats via Rymla så betalar du antingen för hela perioden vid bokningstillfället eller månadsvis vid tillsvidarebokning.

Vad använder ni för betallösning?

För säkra kortbetalningar erbjuder vi betallösningen Stripe. Du betalar via kort och erhåller kvitto vid utförd betalning.

Hur verifierar ni era användare?

Alla privatpersoner som använder tjänsten behöver identifiera sig med ett giltigt Mobilt BankID, företagare ansöker om ett företagskonto där vi kontrollerar företaget via ägare och organisationsnummer. Vi vill säkerställa att det finns en giltig person bakom våra användare på rymla.se, för oss är det viktigt att det skall vara säkert och tryggt att använda vår tjänst!

Måste jag ha Mobilt BankID för att använda Rymla?

Alla privatpersoner som använder tjänsten behöver identifiera sig med ett giltigt Mobilt BankID. Som företag skapar du ett företagskonto som Rymla kontrollerar innan ditt företagskonto aktiveras. Det fungerar att söka efter förvaringsutrymme utan att vara inloggad via Mobila BankID eller sin företagsprofil, men för att genomföra en bokning eller skapa en ny annons krävs det att du loggar in.

Jag har inte mobilt BankID, kan jag använda tjänsten ändå?

Självklart! Vi vill att alla ska kunna använda tjänsten. Skicka oss ett mail på: info@rymla.se, vi kommer återkomma med vilka uppgifter vi behöver från dig för att aktivera ett konto. Sedan när du skickat in och vi har godkänt, är det bara att börja använda tjänsten!

Finns det godkända avtal mellan parterna?

Ja, i samband med bokning och betalning tillhandahåller vi hyresgäst och hyresvärd ett juridiskt bindande avtal via e-post. Det är valfritt att signera och vi rekommenderar att båda parter godkänner avtalet i samband med bokningen. Tryggt och säkert för både förvaringsgäst och förvaringsvärd!

Kan jag avboka en betald förvaringsplats?

Avboka i god tid om du har bokat ett utrymme och inte har möjlighet att fullfölja din reservation, det är viktigt att du avbokar i god tid innan ditt startdatum för att inte behöva betala hyresavgiften ändå. 

För att garanteras en full återbetalning skall avbokning ske senast 7 (sju) dagar innan startdatum.

Avbokningstid och regler kan skiljas åt mellan olika hyresvärdar, vid frågor kontakta värden eller Rymla’s kundtjänst.

Vad händer om förvaringsvärden väljer att avboka min reservation?

Värden har rätt att avbryta en reservation, enligt våra användarvillkor och policy, med hur många dagars notis kan skilja sig mellan olika hyresvärdar. Uppsägningstiden är ömsesidig för båda parter.

Jag har hyrt ett förvaringsutrymme som inte uppfyllde det villkor som var angivet i annonsen.

Om förvaringsutrymmet särskiljer sig så pass mycket från annons beskrivningen att det inte är möjligt att hyra den bokade ytan p.g.a. felaktiga mått osv. så återbetalas hela hyresbeloppet. En anmälan till Rymla skall upprättas och vi utreder därefter frågan med berörd förvaringsvärd. Vårt mål är att säkerställa att vår sida innehåller så korrekt information som möjligt.

Jag hittar ingen förvaringsplats där jag bor eller som passar mina förvaringsbehov.

Vi söker ständigt efter nya förvaringsplatser till vår tjänst, så att vi ska kunna täcka just ditt behov. Skicka oss ett meddelande till info@rymla.se och ange vad du letar efter så försöker vi matcha dig med ett liknande förvaringsutrymme.

Hur ofta är min förvaringsplats tillgänglig för besök?

Det är upp till förvaringsvärden att ange i annonsen vilka villkor som gäller för utrymmet. Vissa förvaringsytor erbjuder access 24/7 medan andra erbjuder särskilda tider för check in och check out. Kom överens med din förvaringsvärd om detaljer för tillgänglighet.

Hur fungerar tillsvidarebokning?

Om du är osäker på hur länge du planerar att hyra din förvaringsplats finns valmöjligheten att hyra den tills vidare. Väljer du tillsvidarebokning ingår du automatiskt ett avtal om månadsbetalning, hyresavgiften dras automatiskt månadsvis från ditt angivna kort som du registrerat för betalning. Vid din första betalning dras en deposition som säkerhet för din bokning. Efter det dras en månadshyra automatiskt en gång per månad från och med startdatumet för incheckning. 

Säkerställ att det alltid finns medel på ditt betalkort och att kortet är uppdaterat för en lyckad debitering. 

Planera ditt avslut av bokningen i god tid för att undvika onödiga extrakostnader. Avsluta bokningen genom att logga in på din profil och gå vidare till rubriken ”Bokningar”, där kan du se vilket datum som är din sista förvaringsdag. Datumet kan särskilja sig mellan olika förvaringsutrymmen beroende av den betaldag du har i din bokning. Väljer du att avsluta dagen före betaldag återstår det antal dagar till utflytt som du och din värd har kommit överens om innan bokning.

Vad sker om jag inte betalar?

Läs igenom vår ”Avbeställnings & Återbetalningspolicy” för fullständiga betalningsvillkor. Vid flera upprepade misslyckade försök till betalning kan vi komma att kontakta dig. 

Vad sker om jag inte hämtar mina saker eller fordon på utsatt datum?

Har förvaringsgästen inte lämnat utrymmet på utsatt datum enligt avtal har förvaringsvärden rätt att fortsätta ta betalt enligt tidigare avslutat avtal. Vi kommer att skicka en påminnelse och sedan en varning via e-post om du inte förflyttar din saker inom den avtalade hyresperioden. Förflyttas inte dina saker omgående läggs en extra förseningsavgift om 50%, utöver månadsavgiften, av tidigare månadsavgift på beloppet.

Visas priserna inklusive eller exklusive moms?

Rymla’s annonser visar de priser som ska betalas, utan dolda kostnader. Ett undantag finns för de förvaringsutrymmen med frivillig skattskyldighet då priser visas exklusive moms. Bokar du som företagskund någon av dessa utrymmen läggs moms på priset, dock inte för privatkunder. På ditt erhållna kvitto redovisas detaljer gällande pris och eventuell moms, läs mer under "Vilken moms gäller för mig som hyresgäst?".

Vilken moms gäller för mig som hyresgäst?

Rent generellt är uthyrning av lokal och annan upplåtelse av fastighet undantagen från skatteplikt enligt mervärdesskattelagen. Förvaringsvärden kan lägga till moms genom att bli frivilligt skattskyldig, då ska det anges tydligt i annonsen och vara inkluderat i priset. Vid betalning och på ditt erhållna kvitto redovisas detaljer gällande pris och eventuell moms. För ytterligare info besök Skatteverkets hemsida: Frivillig skattskyldighet för moms vid upplåtelse av lokaler (SKV 563).

Kan jag ångra mig?

14 dagars ångerrätt gäller från datumet då första betalning genomförts eller från dagen efter ett avtal ingåtts, då lagen om distansavtal tillämpas (Lag 2005:59). Rymla tar ut en avgift på 3 % av den första betalningen vid avbokning, vilket är den riktiga kostnaden Rymla har för att transaktionen ska genomföras via banksystemet. Vänligen kontakta oss på Rymla’s kundsupport via e-post vid din avbokning.

Kan jag få hjälp av Rymla om det uppstår problem?

Ja, du kan alltid höra av dig till Rymla’s kundtjänst för hjälp och support. 

Förvaringsvärd
När får jag betalt för mitt uthyrda förvaringsutrymme?

Det genereras en utbetalning direkt i samband med bokning av din förvaringsplats till din "wallet" på dina användarsidor. Skapa en överföring till ditt bankkonto via ett Stripe eller Paypal konto. Det kan ta upp till 7 bankdagar innan du har pengarna på ditt konto. 

Finns det korrekta avtal mellan hyresgäst och uthyrare?

Ja, i samband med bokning och betalning tillhandahåller vi hyresgäst och hyresvärd ett juridiskt bindande avtal via e-post. Det är valfritt att signera och vi rekommenderar att båda parter godkänner avtalet i samband med bokningen. Tryggt och säkert för både förvaringsgäst och förvaringsvärd!

Hur vet jag att det finns en person bakom en profil?

Alla privatpersoner som använder tjänsten behöver identifiera sig med ett giltigt Mobilt BankID, företagare ansöker om ett företagskonto varav vi kontrollerar företaget via organisationsnummer och ägare. Det skall vara säkert och tryggt att använda vår tjänst, därav vill vi alltid säkerställa giltiga användare på rymla.se.

Kan privatpersoner och företag hyra ut till varandra?

Ja, alla kvitton sparas i din profil och kan användas som underlag för din bokföring eller deklaration. Enligt Skatteverkets nuvarande regler  kan privatpersoner ha privata hyresintäkter på en summa upp till 40.000 kr/ år utan att vara skatteskyldig för inkomsten, håll dig uppdaterad på Skatteverkets hemsida för eventuella ändringar.

Vad gör jag om hyresgästen inte hämtar sina tillhörigheter efter hyresperiodens slut?

Har förvaringsgästen inte avhämtat sitt gods inom trettio (30) dagar från förvaringstidens utgång, Har förvaringsvärden rätt att ansöka om handräckning via kronofogden i syfte att få Godset avhyst. Alla kostnader som sker i samband med avhysning eller gällande indrivning av krav och övriga rättsliga åtgärder, är kostnader som förvaringsgästen slutligen ansvarar för. 

Hur mycket kan jag tjäna på mitt utrymme?

Det beror på vilken typ utav utrymme du har, vart det är lokaliserat samt dess storlek. Du kan få ett estimat för hur de olika förvaringsytorna är prissatta genom att använda vår prissättningsguide, alternativt kontakta vår kundtjänst för hjälp och support.

Ska jag betala skatt på mina intäkter?

Privatpersoners intäkter upp till 40 000 kr/ år och person är skattefritt, understiger intäkterna ovanstående belopp behöver det inte tas upp i din deklaration. Överstiger summan ovanstående belopp skall det uppges i deklarationen och tas upp för beskattning.

Hur går jag tillväga om någon förvarar stöldgods eller andra förbjudna föremål i mitt förråd?

Som hyresvärd har du rätt att undersöka vad för något som förvaras på din förvaringsyta. Skulle du upptäcka förvaring av stöldgods, farligt gods, vapen eller andra förbjudna föremål kontaktar du oss på Rymla’s kundservice med omnejd. Se vår policy lista med förbjudna föremål och material på Rymla.se. Rymla finns tillgängligt för hjälp med att utreda frågan och upprätta en eventuell polisanmälan.

Kan jag få hjälp och vägledning från Rymla om det uppstår ett problem?

Ja, Rymla’s kundservice finns här för dig om du är i behov av hjälp och support via telefon eller e-post om det gäller frågor kring tjänsten. Undrar du något kring den aktuella förvaringsplatsen ska du i första hand kontakta värden. 

Vad kostar det att använda Rymla?

Skapa hur många annonser du vill för dina olika typer av förvaringsutrymmen kostnadsfritt. Vid bokningsförfrågningar på dina annonser väljer du själv vilka hyresgäster du vill acceptera eller tacka nej till. När du väljer att acceptera en bokning uppmanas hyresgästen att genomföra betalning för den valda hyresperioden. I transaktionen erhåller du som förvaringsvärd dina pengar samtidigt som Rymla erhåller en provision på 10%. Arvodet avsätter vi för vidareutveckling och förbättringar av tjänsten, bokningssystem, marknadsföring, betalning, support osv. De pengar du erhåller är en nettoutbetalning. Ingen ytterligare fakturering för tjänsten sker. 

Vad gör jag om förvaringsgästen inte betalar?

Har förvaringsgästen ej betalat inom trettio (30) dagar från förfallodatums utgång, har förvaringsvärden rätt att ansöka om betalningsföreläggande och handräckning via kronofogden. Alla kostnader för sådana rättsliga åtgärder är kostnader som förvaringsgästen slutligen ansvarar för.

Vilken moms gäller för mig som hyresvärd?

Besök Skatteverkets hemsida för mer information och håll koll på eventuella ändringar: Frivillig skattskyldighet för moms vid upplåtelse av lokaler (SKV 563)

Parkeringsgäst
Hur bokar jag en parkeringsplats?

Sök, Ange område och vilka datum du vill parkera.

Välj din plats, genom att läsa annonsbeskrivningen så ser du fullständig information och fotografier.

Kontakta, Vid eventuella frågor kontakta din förvaringsvärd via meddelandefunktionen. 

Boka, För att boka parkeringsplatsen rekommenderar vi att du godkänner hyreskontraktet som skickats till dig via e-post och anger det fordon du vill parkera med, vet du inte vilket reg nr ditt fordon har, ange okänd. När betalningen har blivit validerad är din bokning genomförd. Efter detta hittar du bokningen i "Mina bokningar"

Vad händer om jag vill förlänga samma parkeringsplats?

Om du vill förlänga din bokning kan du utöka tiden genom att boka samma parkeringsplats på nytt efter den utsatta tiden. Förlängningen är dock endast möjlig om platsen är tillgänglig.

Hur avbokar jag en bokning?

Det är möjligt att avboka på din medlemssida. Observera avbokningspolicyn i de allmänna villkoren och parkeringsvärdens avbokningstid.

Ingår det någon försäkring?

På fordon är det lag på försäkring och som hyresvärd är man ansvarig att se till att förvaringsutrymmet har fullgott försäkringsskydd.

Parkeringsvärd
Hur lägger jag upp en annons på min parkeringsplats?

Det är kostnadsfritt och enkelt att lägga upp din parkeringsplats för uthyrning. Logga in på Mitt Rymla och välj ”Hyr ut” eller ”Lägg till annons” för att annonsera ut din plats.

Hur prissätter jag min parkeringsplats?

Du kan fritt välja att hyra ut din plats på dag, vecko och månadspris. Vi rekommenderar att använda ett pris som påminner om andra parkeringsplatser i samma område, ett konkurrenskraftigt pris får fler bokningar.

Beskrivning

Skriv en kort "Beskrivning" där du kommer att ge några specifika instruktioner som hjälper hyresgästen att hitta eller välja just din plats. Till exempel:

  • Tillgänglighet.
  • Hur föraren kan få tag på en nyckel eller tillstånd om det behövs.
Vad händer om en parkerad bil stannar över den bokade tiden?

Om du som värd har upptäckt ett felaktigt parkerat fordon, bör du dokumentera din upplevelse och skicka dina synpunkter till Rymla via info@rymla.se. Rymla kommer, när vi hanterar ditt klagomål, begära dokumentation i form av fotografier, videor eller annat som kan bevisa vad du har upplevt. Se till att fotografera eller filma registreringsskylten på det felaktigt parkerade fordonet. Utöver dokumentation behöver du ange bokningsreferensen tillsammans med ditt klagomål. 

Skall jag betala skatt på hyresinkomsterna?

Du är själv ansvarig för att hantera skatter korrekt. För privatpersoner i Sverige gäller att upp till 40 000 kr i hyresintäkter är skattefritt. Har du högre inkomster från uthyrning skall intäkterna deklareras. Läs mer på Skatteverkets hemsida

Ingår det någon försäkring?

På fordon är det lag på försäkring och som hyresvärd är man ansvarig att se till att förvaringsutrymmet har fullgott försäkringsskydd.

Omocom Försäkring
Vad ingår i försäkringen?

Försäkringen gäller för skada, stöld eller förlust och är både en allrisk-försäkring och självriskeliminerings-försäkring.

Allriskförsäkringen ersätter oförutsedda händelser där din förvarade egendom helt har gått förlorad eller minskat i värde, t ex vid vattenskada, brand eller inbrott. Om din ordinarie hemförsäkring ersätter skadan, ersätter Omocom kostnaden för självrisken.

Du kan inte få ersättning både för allrisk och för självriskersättning i samma skadehändelse – det ena eller det andra gäller, beroende på vad din egen hemförsäkring täcker.

Vad ingår inte i försäkringen?

Försäkringen under förutsättning att du följer Rymlas användarvillkor 

Finns det en självrisk?

Ja, försäkringen gäller med en självrisk på 1 000 kronor per skadehändelse.

Maximal ersättning

För varje skadehändelse ersätter försäkringen som mest 10 000 SEK.

Vad är Omocom

Omocom är en försäkringsförmedlare som distribuerar skräddarsydda försäkringar – Ett traditionellt försäkringsbolag, W.R Berkley Insurance Nordic, står bakom och tar risken. Omocom har ett cirkulärt tänk vilket innebär att vi vill främja användning av befintliga prylar genom att skräddarsy försäkringar för just detta. Så att fler ska våga hyra ut!

Omocom har sitt eget skaderegleringsteam som tar emot och hanterar skadeanmälningar blixtsnabbt förklarar på ett sätt så att alla ska förstå. Har du en försäkringsfråga eller behöver anmäla en skada är det Omocom som du kontaktar!

Det har skett en skada, hur gör jag nu?

En skada eller stöld anmäls via Omocoms skadeanmälningsformulär https://external.omocom.se/claimsform så fort som möjligt efter att skadan är upptäckt. Om det gäller stöld ska även en polisanmälan göras. 

Hur kan jag få ersättning?

Ersättning kan ske genom reparation, återanskaffning (ersättning i form av inköp av likvärdig egendom) eller kontant ersättning. Ersättning lämnas högst upp till det marknadsvärde egendomen anses ha efter avdrag för slitage, ålder och bruk enligt ersättningstabell i villkoren.

Om skador har uppstått på egendomen och det har bedömts att det går att reparera skadorna kan du efter vårt godkännande lämna in din egendom till en reparatör. Detta förutsätter att reparationskostnaden inte överstiger egendomens marknadsvärde. Vid reparation betalar du reparatören och skickar sedan in kvitto till oss. Om reparationskostnaden uppgår till ett högre belopp kan vi, efter överenskommelse med reparatören, ta kostnaden direkt via faktura.

När får jag min ersättning utbetald?

Så fort vi beslutat i ditt ärende och beviljat ersättning skickas en betalning till ditt angivna bankkontonumer via vår betalpartner Trustly som hinner fram på sekunder.

Vad klassas som ersättningsbar skada?

Våra försäkringar ersätter inte normalt förekommande slitage som sker vid användning eller egendom som gått sönder på grund av normalt slitage under uthyrning. Ibland kan det vara svårt att bedöma om skadan är ersättningsbar, speciellt om skadan är av mindre karaktär. Små revor, bucklor, repor och smuts är exempel på skador som försäkringen inte ersätter, även om dessa uppkom under uthyrningen. Ofta kan småskador åtgärdas relativt enkel på egen hand och vi hjälper dig gärna med detta då vi under åren samlat på oss flera tips på hur man kan åtgärda de flesta skador på ett enkelt sätt och även vart man kan köpa materialet. 

Jag har fått ett mail från er med ett försäkringsbrev, vad gäller detta?

Om du har fått ett mail av oss med ett personligt försäkringsbrev beror det på att försäkringen ingår automatiskt och gratis när du nyttjar Rymla’s plattform, toppen eller hur?

Hur når jag Omocom?

Vi hoppas att allt går bra med förvaringen som är förmedlad via Rymla! Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor kring försäkringen, eller behöver göra en skadeanmälan. Du når oss via 08-520 278 70, hello@omocom.insurance eller vår chatt som finns på https://omocom.insurance

Kontakta Oss

Har du en fråga? Eller bara vill chatta om fordon?
Skicka oss ett mail eller chatta med en av våra medarbetare, vi finns tillgängliga 24/7.

  • Måndag-Fredag | 00.00 – 00.00
  • Lördag-Söndag | 00.00 – 00.00