January 21, 2024

Ni kanske tidigare sprungit på förkortningen P2P eller termen peer-to-peer (och vi menar inte päron till päron…). Dessa ord används allt oftare i den nya generationen av hållbara företag och härstammar från engelskan, men vad betyder det egentligen? Vi har tidigare skrivit om delningsekonomi, vilket denna term står väldigt nära och oftast förknippas med.

Det finns egentligen två huvud definitioner av P2P, där vi syftar till peer-to-peer ekonomin, eller som vi vill kalla den vän-till-vän ekonomi. Det kan kort förklaras som en decentraliserad ekonomi där två individer köper och säljer varor eller tjänster direkt av varandra, eller producerar varor och tjänster tillsammans. Kort men gott är det två individer (oftast privatpersoner) som byter varor eller tjänster. Ett enkelt exempel är Airbnb där värden (privatperson som äger boendet) hyr ut sitt boende till gästen (en individ i behov av boende), istället för att gästen ska gå genom stora företag eller mäklerier. Dessutom är det oftast billigare, och med unikare och större utbud! 

Fördelar med P2P eller peer-to-peer ekonomi:  

Du kan tjäna pengar! Extrainkomst! Vi har alla saker vi har mer eller mindre av eller tillgång till, varför då inte tjäna en slant och boosta privatekonomin? Det låter ju toppen (och det är skattefritt till viss mån)!

Och såklart omvänt om vi tittar från andra sidan myntet. Det bidrar till privatpersoners privatekonomi (kanske din granne eller släkting?) istället för stora masstillverknings-företag eller jättar som tillhandahåller varor och tjänster. 

Produkten eller tjänsten blir genast betydligt mycket billigare, då det inte finns några mellanhänder och andra kostnader som nyproduktion, lokaler, personal etc. Priset, är ofta en avgörande faktor för oss konsumenter, så varför inte konsumera billigare, utan att tumma på hållbarheten.

Istället för att söka sig till närmsta företag där varan eller tjänsten inte alltid ligger dig nära geografiskt, kan din granne eller närboende något kvarter bort finnas tillgänglig till din hjälp. Shoppa lokalt.  

Mer hållbart <3 I de flesta fall innebär en peer-to-peer lösning ett mindre klimatavtryck, med mindre nyproduktion, kortare körsträckor och mindre utsläpp. Det finns givetvis situationer där det är bättre att använda sig utav professionella företag med speciella licenser och tillgångar etc. Men det finns otroligt många möjligheter som allt fler och fler tar sig an inom peer-to-peer eller vän-till-vän nätverket, vilket vi tycker är fantastiskt!

Nedan följer några exempel på företag som tillämpar peer-to-peer ekonomi modellen. 

  • Rymla (vi!) (individer hyr garage och parkering av varandra)
  • Airbnb (individer hyr bostäder och fritidshus av varandra)
  • Uber (individer kör varandra från punkt A till B)
  • Hygglo (individer hyr ut verktyg till varandra)
  • Tiptapp (individer hjälper till att transportera gods åt varandra)

Relaterat