September 21, 2023

Dela vad vi redan har via Rymla

Tillsammans kan vi göra skillnad!

Vet du om att idag den 21a september är det Zero Emissions Day eller Zeday, som det vanligtvis kallas?

Det är ett initiativ som ger världen en tillfällig paus från vår förbrukning av fossila bränslen, och för att öka medvetenheten om koldioxidutsläppens skadliga effekter.

Dessa utsläpp bidrar till smog, surt regn, klimatförändringar och andra faktorer. I sin tur antas klimatförändringar skapa förhållanden som orsakar katastrofala händelser som skogsbränder, sjukdomsutbrott och torka.

Delta du med, genom att bidra till den cirkulära ekonomin och spara massor av CO2 när oanvända garage och parkeringsplatser återanvänds. Vi på Rymla prioriterar hållbarhet och cirkularitet i allt vi gör. Hur vi bidrar kan du läsa här.

Gör din del! Här kommer 6 tips på hur du kan bidra denna dag (eller varför inte göra några av dessa till nya vanor?)

Välj att cykla, gå eller ta kollektivtrafik till jobbet.

De flesta av oss kan nog skriva under på att vi någon gång (eller många gånger…) har prioriterat bort träning, för att vi inte har tid eller helt enkelt inte orkar. Det är helt mänskligt. Hur bra är det då inte att få in sin vardagsmotion på vägen till och från jobbet? Helt underbart tycker vi. Du sparar tid, pengar och är miljövänlig samtidigt som du får frisk luft! Visste du att frisk luft ger extra syre till hjärnan vilket i sin tur gör dig piggare och mer alert. 

Planera en måltid utan tillagning

Tid, tid, tid. Vi alla kan behöva mer tid. Genom att tillaga mat utan uppvärmning sparar du inte bara energi utan även tid, och massa disk! Varför inte ladda upp med tända ljus, en charkbricka och något gott att dricka! Eller ha en Peruansk afton och tillaga en god ceviche med koriander, rå fisk och räkor med massa lime, kanske i en leche de tigre, eller om du vill ha den mer exotisk med passionsfrukt eller mango! Ett annat tips är sallad, både nyttigt och gott!

Gå och lägg dig tidigt 

Kronisk trötthet eller bara nattuggla? Får du verkligen dina 8-9 timmars skönhetssömn? Att gå och lägga sig tidigt är både bra för dig, och för moder jord. Det är så enkelt som att du behöver mindre ström när du sover! Mindre tända lampor eller TV som är på. Fun fact! Visste du att kvinnor i snitt behöver 1 timme mer sömn än män då de har en mer komplex hjärnstruktur?

Överväg att använda ett ljus under de mörka timmarna du är vaken (TIPS! Hög mysfaktor!). 

Koppla bort allt som inte är nödvändigt

Istället för att titta på TV, surfa på datorn eller göra andra aktiviteter som involverar elektronik, träffa en kompis för en kaffe, ta en promenad eller spela ett brädspel med din familj. Eller varför inte damma av den där boken i bokhyllan?

Tävla mot din gamla farbror i Backgammon eller Schack. Vinn mot storasyster i Monopol. Perfekt familjetid och skönt att vila ögonen från alla digitala skärmar. Ska du träffa vännerna? 

Planera en skön pokerkväll, may the odds be with you! 

Återanvänd det som går! 

Har du kläder som du inte använder? Kanske kan du lägga ut dem på Blocket, eller varför inte pyssla och “pimpa upp” dina plagg, så de blir som nya! Står ditt garage eller din parkering tom? Låt din granne hyra parkering eller förråd av dig! På så sätt minskar behovet av externa förråd och långa körsträckor!

Återvinn

Vi vet att det kan vara klurigt med återvinning, vad sorteras som vad etc. Alla har inte heller tillgång till bil och närmsta station kan befinna sig långt borta. Kolla med din granne om ni kan samåka till återvinningsstationen eller tippen.


Små saker kan göra stor skillnad. Låt oss hjälpa miljön genom att återanvända vad vi redan har och bidra till en hållbar framtid.

Relaterat